ART + MUSIC, Bryan Manning, CLASSROOM, COMMUNITY, CONCEPT DESIGN, EXTERIOR FACADE, FITNESS AND ATHLETICS, GREEN DESIGN, INTERIOR DESIGN, Kevin Schaefer, MEP ENGINEERING, Prek-12, SECURITY, Tina Mesiti-Céas
Share This

Cohoes City School District Cohoes, NY

High School, Additions and Renovations

Design solutions provided much-needed space for expanded educational and athletic programs, and re-established the school as a place of community.  An antiquated entry courtyard and 15,000 square feet of existing construction were demolished to make way for a two-story, 45,000 square foot addition.  A new gymnasium, main office and entry lobby provides a welcoming new façade to greet students and visitors.

The lobby entrance – situated efficiently between the auditorium and gymnasium – provides improved security and direct access to the new main office suites.  Upon entering, the subtle curve of the auditorium leads you to a double-height light well that washes the walls and illuminates the floors.  The light well also offers daylight to the second floor hallways connecting to the new classrooms and guidance suite.

Supplementing the original 1960s gym, the new athletic center seats 800 and provides ample space around the 94-foot court for physical education, spectator team sports and community events. The design features abundant natural day-lighting and a second-story suspended fitness track.  Acoustical pan roof deck and wall panels control sound and maple flooring adds warmth.  Mechanical ventilation systems for the new additions are housed in a third-story penthouse offering easy access for maintenance.

In-house services included Architecture and Interior Design.

Honor Award 

American Institute of Architects,
Eastern New York Chapter, 2012 Design Award

 Showcased Project

National School Boards Association, 2012 Exhibition of School Architecture